Rólunk

Történet

A BELL Kutyakozmetika 1971-ben nyílt meg, Magyarország első professzionális kisállat ápoló műhelyeként. Az alapító Divat Fodrász Szövetkezet akkoriban mintegy 800 fodrászműhelyt működtetett Budapesten. A “BELL” megnyitásához az ún. Kiskörút terézvárosi részén, a Bajcsy-Zsilinszky út 41. szám alatti gyönyörű műemlék épületében talált alkalmas üzlethelyiséget. Ez a forgalmas környék akkoriban még a város kiemelten elegáns és divatos részének számított, ahol egymást érték az üzletek, és szabad idejükben rengetegen sétálgattak a széles járdákat övező fasorok mentén. Az épületet egyébként 1848-ban építtette a családjának egy hajdani szűcsmester, és annak magasságát a későbbi városrendezés során növelték meg három emelettel. A “BELL” Kutyakozmetika a létrehozásától folyamatosan az eredeti helyén működik, miközben a környék funkcionálisan is alaposan átalakult. Az érdekesség kedvéért megemlítjük, hogy 1973-ban a Divat Fodrász Szövetkezet Morzsi néven megnyitott egy másik kutyakozmetikát is, amely azonban három évvel később végleg bezárt.
A “BELL” Kutyakozmetika azonban nem csak közkedvelt és forgalmas üzletként működött, hanem előbb az intézményes magyar kutyakozmetikus képzés bölcsőjévé, majd hosszú időre a legfontosabb színhelyévé vált. Volt olyan időszak, amikor egyszerre 50 fiatal tanulta itt a kisállat ápolás ismereteit, és túlzás nélkül mondható, hogy a szakma jelenlegi nagyjainak a többsége is innen indult. A “BELL” a hosszú- vagy félhosszú szőrű, a nyírást vagy trimmelést igénylő kutyafajták tenyésztői, illetve a küllemkiállításokat rendező MEOE számára is mindinkább felértékelődött, hiszen az itt kifejlesztett ápolási technikák és mesterségbeli jártasság alapján nyílt lehetőség arra, hogy a sok áldozattal és nagy ráfordítással végzett tenyésztő munkát kiállítási díjakkal is elismert siker koronázza, és hogy kedvencként is mind szélesebb körben terjedhessenek el a szakértő ápolást igénylő fajták. Mindent egybevetve, máig nincs olyan kutyakozmetika Magyarországon, ahonnan akár csak megközelítőleg hasonló nagy számban kerültek volna ki országos vagy nemzetközi győztes, szépség champion és kontinens kiállításokon győztes kutyák, mint tőlünk.
A “BELL” erőssége továbbra is a kiállítási felkészítés. A “BELL” Kutyakozmetika a kutya mellett mindig szívesen látta a macska tulajdonosokat is, és azon kis számban fellelhető kozmetikák közé fejlődött, ahol gyakorlatilag bármilyen házi kedvenc szakszerű ápolásának voltak kellő jártassággal rendelkező mesterei. Ezért is változtattuk meg némiképp 2010. nyarán a “BELL” nevét, amelyben a nagy tradíciókra utaló név mögé új elemek is társultak, jelezve a szakmai és az üzleti fejlesztési céljainkat . Így lettünk “BELL” Kutya és Kisállat Szalon.
A “BELL” Kutyakozmetika történetében számos kiváló kutyakozmetikus nevét lehetne, és illene megemlíteni, pályafutásának rövid bemutatásával – amire idővel majd sort kerítünk. Egyelőre azonban szomorú aktualitása, 2011. május 24-én bekövetkezett halála miatt csak egyetlen nevet – Szűcs Imréné, vagy ahogyan őt évtizedek óta a legtöbben szólították Marika néni nevét – emeljük ki, akinek elvitathatatlanul meghatározó szerepe volt mind a “BELL” létrehozásában, mind a magyar kutyakozmetikus képzés beindításában. Emlékét szeretettel, a jövőbe mutató örökségünkként őrizzük.

Hozzászólás